Wednesday, November 19, 2014

.:My Gentle Birth:.

Assalamualaikum..baru sempat nak update birth story hehe.Alhamdulillah sudah selamat melahirkan seorang umat muhammad pada 16 September 2014...anak Malaysia pulok tu..
Kali ni aku bersalin kt Gombak medical center tak jauh dari umah aku.Dan aku pilih Dr.Noor Hamiza utk aku bersalin nti.Aku review ramai yg bersalin dgn dr.hamiza dan berpuas hati.

Kronologi kelahiran:
EDD:24september 2014
DOB:16september 2014

15/9/2014: Time ni aku amik EL sbb pengasuh airis nak cuti,laki aku pun cuti bos dia bg cuti free,so berehatla kiteorg 3branak kt umah.Mlmnya dlm kul 11mlm tu aku da rasa lenguh2 pinggang lain mcm je.Tp still buat xtahu je..

16/9/2014:Dah kul 1 pagi,still rasa sakit,kali ni tak blh buat tak tahu dah,ni dah rasa construction.Aku start tgk jam sakit tu dtg stengah jam skali,tp mild construction lg.Try nak tido mmg xblh tido dah.Kul 3 pagi rasa makin sakit n 15mnit skali,aku kjutkan laki aku ckp dah sakit ni.Masa ni nasib baik anak buah aku ada kt umh ,blhla tgkkan airis..klu tak ,mahu berangkut skali pg hspital,nak htr umh pngsuh tak smp hati lak kul 3 pagi nk kjutkan org.Dari umh aku ke gmc dlm 10mnit je,smp je gmc nurse buat ctg dan ve,dah buka 3cm n nurse tnye umh dkt ke jauh,aku ckpla dekat je coz wad penuh ari tu.Ayoyo spital swasta pun penuh,ke pakat nk branak 16sept hihi.Nurse suh balik dulu,nti klu tak tahan sgt dtg balik,kiteorg pun blkla dlu.Smp umh aku baring kt sofa je,suh laki aku tdo dulu.Sakit construction hanya Allah je thu,mmg xblh nk tido dah,hnya layan construction je.
Kul 6 pagi rasa makin kerap lak sakit,encik laki ajak g spital balik,aku ckp nk mndi dulu.Aku mndi dgn air suam rasa lega skit,pastu solat subuh.Sebelum kuar umh aku smpat minum selusuh,vco n mkn kurma.Kul 7.15 pagi aku gerak ke gmc balik.Smp gmc laki aku ajk sarapan dlu kt mamak sblah gmc,tp aku dah xde slera nk mkn.Time ni wad penuh lg coz kul 11pg baru ada org discharge.Nurse suh aku dduk kt bilik buat ctg dulu.Dlm kul 9lbh dr.hamiza dtg buat ve,saat paling xbest hihi,tp dr.hamiza buat tak sakit,lmbut je.Now 7cm!huhu.Dorang pun bersihkan labour room coz baru kjp td org pas bersalin,labour room pun pnuh tau.Tak lama tu dorang suruh aku masuk labour room,lg skali buat ctg.Kul 11.45 dr .hamiza masuk buat ve lg skali 8 cm dah,dan terus pecahkan ketuban.Construction makin kuat dan aku rasa mcm nak berak sgt2.Aku jerit kt nurse"nurse sy nak berak ni".Time ni dr kuar jap htar borang apa ntah kt luar,laki aku pun kt luar gak,sembang ngn mak aku.Nurse berlari pggil dktor coz dia thu baby nak kuar bkn nk berak hihi.Dktor pun brlari masuk skali dgn laki aku labour room,aku request nk branak duduk coz tak selesa baring.Bola dah stanby dr suruh push,tp aku rasa aku tak push pun tiba2 meluncur je baby kuar,terkejut doktor "eh cptnya baby kuar hihi"alhamdulillah selamat baby boy ni kuar dari perut mama,dktor terus letak ats dada,panas je rasa baby dari oven ni..Pastu dktor suruh tarik nafas utk kuarkan uri,slurp! rasa bnda kuar,uri la tu hihi.Dktor ckp tak koyak n tak pyah jahit,lega aku dgr tak pyah jahit hihi coz fobia lg time airis dulu kna jahit,tuhan je tahu sakitnya.Bersalin kali ni sgt natural,syukur sgt2 apa yg aku nk selama ni.Thanks kpd group GENTLE BIRTH yg byk info2 utk bersalin secara semulajadi.
#No drug
#No epi
#No tear
SUPLIMENT KETIKA MENGANDUNG
::VCO
::Pati Delima
::Madu
::Kurma
Kali ni aku avoid ubatan klinik termasuk acid folic...Alhamdulillah baby sihat dengan makanan semulajadi.


My hero YUSWAFIY FIRDAN BIN YUSHAIRIE
3.55kg

Blogger templates

Wednesday, November 19, 2014

.:My Gentle Birth:.

Assalamualaikum..baru sempat nak update birth story hehe.Alhamdulillah sudah selamat melahirkan seorang umat muhammad pada 16 September 2014...anak Malaysia pulok tu..
Kali ni aku bersalin kt Gombak medical center tak jauh dari umah aku.Dan aku pilih Dr.Noor Hamiza utk aku bersalin nti.Aku review ramai yg bersalin dgn dr.hamiza dan berpuas hati.

Kronologi kelahiran:
EDD:24september 2014
DOB:16september 2014

15/9/2014: Time ni aku amik EL sbb pengasuh airis nak cuti,laki aku pun cuti bos dia bg cuti free,so berehatla kiteorg 3branak kt umah.Mlmnya dlm kul 11mlm tu aku da rasa lenguh2 pinggang lain mcm je.Tp still buat xtahu je..

16/9/2014:Dah kul 1 pagi,still rasa sakit,kali ni tak blh buat tak tahu dah,ni dah rasa construction.Aku start tgk jam sakit tu dtg stengah jam skali,tp mild construction lg.Try nak tido mmg xblh tido dah.Kul 3 pagi rasa makin sakit n 15mnit skali,aku kjutkan laki aku ckp dah sakit ni.Masa ni nasib baik anak buah aku ada kt umh ,blhla tgkkan airis..klu tak ,mahu berangkut skali pg hspital,nak htr umh pngsuh tak smp hati lak kul 3 pagi nk kjutkan org.Dari umh aku ke gmc dlm 10mnit je,smp je gmc nurse buat ctg dan ve,dah buka 3cm n nurse tnye umh dkt ke jauh,aku ckpla dekat je coz wad penuh ari tu.Ayoyo spital swasta pun penuh,ke pakat nk branak 16sept hihi.Nurse suh balik dulu,nti klu tak tahan sgt dtg balik,kiteorg pun blkla dlu.Smp umh aku baring kt sofa je,suh laki aku tdo dulu.Sakit construction hanya Allah je thu,mmg xblh nk tido dah,hnya layan construction je.
Kul 6 pagi rasa makin kerap lak sakit,encik laki ajak g spital balik,aku ckp nk mndi dulu.Aku mndi dgn air suam rasa lega skit,pastu solat subuh.Sebelum kuar umh aku smpat minum selusuh,vco n mkn kurma.Kul 7.15 pagi aku gerak ke gmc balik.Smp gmc laki aku ajk sarapan dlu kt mamak sblah gmc,tp aku dah xde slera nk mkn.Time ni wad penuh lg coz kul 11pg baru ada org discharge.Nurse suh aku dduk kt bilik buat ctg dulu.Dlm kul 9lbh dr.hamiza dtg buat ve,saat paling xbest hihi,tp dr.hamiza buat tak sakit,lmbut je.Now 7cm!huhu.Dorang pun bersihkan labour room coz baru kjp td org pas bersalin,labour room pun pnuh tau.Tak lama tu dorang suruh aku masuk labour room,lg skali buat ctg.Kul 11.45 dr .hamiza masuk buat ve lg skali 8 cm dah,dan terus pecahkan ketuban.Construction makin kuat dan aku rasa mcm nak berak sgt2.Aku jerit kt nurse"nurse sy nak berak ni".Time ni dr kuar jap htar borang apa ntah kt luar,laki aku pun kt luar gak,sembang ngn mak aku.Nurse berlari pggil dktor coz dia thu baby nak kuar bkn nk berak hihi.Dktor pun brlari masuk skali dgn laki aku labour room,aku request nk branak duduk coz tak selesa baring.Bola dah stanby dr suruh push,tp aku rasa aku tak push pun tiba2 meluncur je baby kuar,terkejut doktor "eh cptnya baby kuar hihi"alhamdulillah selamat baby boy ni kuar dari perut mama,dktor terus letak ats dada,panas je rasa baby dari oven ni..Pastu dktor suruh tarik nafas utk kuarkan uri,slurp! rasa bnda kuar,uri la tu hihi.Dktor ckp tak koyak n tak pyah jahit,lega aku dgr tak pyah jahit hihi coz fobia lg time airis dulu kna jahit,tuhan je tahu sakitnya.Bersalin kali ni sgt natural,syukur sgt2 apa yg aku nk selama ni.Thanks kpd group GENTLE BIRTH yg byk info2 utk bersalin secara semulajadi.
#No drug
#No epi
#No tear
SUPLIMENT KETIKA MENGANDUNG
::VCO
::Pati Delima
::Madu
::Kurma
Kali ni aku avoid ubatan klinik termasuk acid folic...Alhamdulillah baby sihat dengan makanan semulajadi.


My hero YUSWAFIY FIRDAN BIN YUSHAIRIE
3.55kg