Monday, June 24, 2013

.:Jus Oren:.

Assalamualaikum....Minggu ni kita berjus oren ye hehe..Ini saje cara nak bagi airis mkn buah..
Macam biasa kita tambah sesudu madu
dah boleh minum :)

.:Jerebu:.

Assalamualaikum...Jerebu makin teruk dari hari ke hari...hidung pun dah gatal2 ni..ishh...Ni gambar aku amik dari balkoni rumah :)
Ni jerebu hari sabtu
Ni lak jerebu hari ahad 
Ahad lagi teruk dari sabtu huhu...So elakkan aktiviti luar dan byk minum air...

Friday, June 21, 2013

.:Merawat ank demam menggunakan kaedah stokin:.

 Assalamualaikum....sumber rawatan ini aku copy dari Laman Kesihatan Ibu,Bayi dan Anak-anak.ia adalah rawatan semulajadi tanpa menggunakan sebarang ubatan klinik.

Socks Remedies / Penawar menggunakan kaedah stoking.

* Semua penawar yang mahu digunakan perlu lakukan ujian pada kulit anak dahulu..oleskan sedikit bahan yg mahu digunakan, tunggu dalam setengah jam, lihat ada keradangan kulit atau tidak. Jika tidak boleh teruskan, jika ada sila hentikan. Kaedah ini dipanggil PATCH TEST..

Asalnya adalah Wet Socks Remedy / Rawatan Stokin Basah Untuk Demam.

Teknik hidroterapi ini boleh dilakukan di rumah dan boleh membantu mengurangkan demam, menurut University of Maryland Medical Center. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki anda. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks).

Semasa tidur, badan anda akan mula mengedarkan cecair limfa dan darah untuk melawan kaki basah, yang juga merangsang sistem imun. Stoking selalunya akan kering pada waktu pagi. Ulangi rawatan selama lima hingga enam malam berturut-turut seperti yang diperlukan untuk mengurangkan demam anda.

Walaubagaimanapun, selain kaedah wet socks menggunakan air biasa, terdapat beberapa penawar semulajadi yang juga sangat berkesan dalam merawat penyakit selsema atau batuk dan demam untuk melawan virus dan bakteria, iaitu :

>>>1. GARLIC SOCKS MERAWAT SELSEMA / BATUK / DEMAM

Letakkan bawang putih pada stokin anak.

Cara untuk bayi atau anak kecil :
1. Pakaikan anak stoking berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang-lubang.

2. Ambil sehelai lagi stoking, masukkan bawang putih yg telah ditumbuk sedikit, tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih).

Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang telah dibuat sprt tips di atas, dan sapukan pada tapak kaki anak.
Cara buat minyak : Bakar seulas bawang putih tanpa buang kulit, lenyekkan pada minyak zaitun (boleh gunakan minyak masak biasa, minyak kelapa, atau minyak yang tiada bahan yang tidak semulajadi)

Untuk anak yg lebih dewasa :

Boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast.

3. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Garlic enters your system and heads straight for the lungs. Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time

*ONION SOCKS menggunakan kaedah atau cara yang sama seperti Garlic Socks.
*Penawar menggunakan bawang putih ini boleh digunakan untuk merawat apa sahaja penyakit disebabkan virus, bakteria atau fungus manakala bawang merah untuk penyakit disebabkan virus dan bakteria sahaja.


>>>2. LEMON SOCKS MERAWAT DEMAM

Cara merendam stoking dengan jus lemon.

1. Perah jus lemon (lemon organik lebih bagus, jika tiada, guna sahaja lemon biasa) campurkan dalam semangkuk air suam.

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar2 menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

*Boleh juga gunakan kain dan celup pada jus lemon, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan jus lemon, lapis dengan 1 stoking kering)

Cara hirisan lemon :

1. Hiris lemon nipis-nipis.

2. Lekatkan pada tapak kaki guna hansaplast atau tak perlu lekat, terus balut dengan stoking.

3. Pakaikan stoking semalaman.

4. Tukar hirisan lemon jika lemon tersebut kering semasa tidur.

>>>3. APPLE CIDER VINEGAR (ACV) / CUKA EPAL MERAWAT DEMAM

1. Ambil ACV kira-kira 2-3 sudu besar, campurkan dalam semangkuk air suam.

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar2 menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

*Boleh juga gunakan kain dan celup pada ACV bercampur air suam tadi, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan ACVn, lapis dengan 1 stoking kering)

*Boleh juga menggunakan cuka kurma atau cuka putih biasa.

Bagaimana sifat asid lemon / acv membantu merawat demam atau menurunkan suhu demam panas?

Ini kerana sifat asid membantu menarik haba daripada kulit dan menarik haba keluar dari kepala dan bersurai ke seluruh badan. Apabila haba dapat bergerak ia menjadi satu alat aktif untuk melawan jangkitan.

Kenapa di kaki?

Kerana kaki kita mengandungi kepekatan yang lebih tinggi kelenjar peluh daripada seluruh badan kita, ia membantu dalam pembebasan haba.-Dr. Mehmet Oz, MD (http://www.sharecare.com/user/dr-mehmet-oz)

>>>Selain itu, boleh juga menggunakan PUTIH TELUR (bagi yang tidak alah pada telur, dan anda akan lihat putih telur seakan masak setelah menyerap haba daripada badan) .

>>>Jel LIDAH BUAYA / ALOE VERA fresh daripada daunnya juga boleh digunakan merawat demam dengan cara sapukan jel pada seluruh tapak kaki dan pakaikan stokin, oleskan lagi jel tersebut 2-3 kali diwaktu pesakit sedang tidur.

Selamat mencuba

Wednesday, June 12, 2013

.:contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com:.

Assalamualaikum...Jom kawan2 join contest baby ceria hehe..dah lama tak join contest2 ni....Mana tahu ada rezeki kan...
Letak banner baby comel mcm kt atas ni kt blog anda..ini adalah banner penganjur contest ni..
Dan kt bawah ni pulak gambar budak ceria sokmo hihi..
Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com 

Nama mama:Norafida Abdullah
Nama anak:Nur Airis Yusriana bt Yushairie

Hadiah yg sangatla menarik :
1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Kalau ada rezeki,airis pilih hadiah no.4 toy storage (princess) leh letak mainan yg berterabur tu hehe

Tarikh bermula contest 12.6.2013
Tarikh tutup pulak sampai 7.7.2013

Sape2 nak join klik SINI

Done :)

Tuesday, June 11, 2013

.:Perangai Airis:.

Assalamualaikum...Nk citer perangai airis sekarang..sgt mengada2 dan sgtt manja huhu...Kdg2 letih jgk melayan kerenahnya,tp layan kan aje kan hehe...pagi tadi dia dah siap bgun sebelum aku bersiap nk g keje n dah stnbay nak sarung baju....tiba2 si airis nangis2 ckp tak nak....
mama:airis taknak apa
airis:taknak baju tu,(sambil tunjuk arah baju kurung aku)
mama:taknak baju ni knapa
airis:baju lain..nangis lagi
mama:blurr kjap....sambil amik baju kurung tu nak sarung
airis:mamaaaa angan bju ni,bju lain la(jgn pkai bju ni,pkai baju lainla)
mama:aduhh,rupanya tak bg mama pkai baju tu kihkih...dia lak suka suki suh mama pkai bju itu baju ini...

Pastu aku buka almari nak cari baju lain...tiba2 je dak kecik ni mencelah dpn almari smbil tunjuk baju blous aku...terpaksala aku pkai bju tu ngn sluar slack...tiba nak sarung tudung merah dia berbunyi lg,mama tak nak tudung tuuu...aikk tudung pun nak pilihkan tuk mama....pas tu aku amik lak tudung kaler grey..baru senyap,siap dia ckp ok lg..aishh ini budak...esok lusa entah baju apa lak aku kena pkai hihih...
Ini baru satu perangai ...sebelum ni byk lg dia buat perangai pelik...sabarla wahai mama..hehe

Monday, June 10, 2013

.:Jus Mangga + epal:.

Assalamualaikum....kjap2 muncul je aku ni hehe..malas btul sekarang nak update...Okla setiap kali hari minggu aku akan buatkan airis jus buah..Airis adalah seorg budak yg tidak suka makan buah,hanya sayur je dia makan...Myb time aku preggy dulu aku suka buah,sbb tu keluar2 dia tak suka buah hehe..Oleh sbb dia tak suka buah,aku terpaksala blend buah jadikan jus,baru dia minum...Minggu ni baru rajin nak amik gmbar nk buat jus hihik..minggu ni aku buatkan jus mangga dan epal.

Makanan sunnah ni tak pernah ku tinggal taruk dlm mknan hehe...
campur madu sikit pastu blend
jadi smoothie..nyum..nyum...
amik sedikit buah yg di bled td taruk dlm botol airis cmpur ngn fresh milk...
Yg selebihnya aku jadikan ais krim tuk airis...

2 batang di ngap nya huhuh
ptg lak bwk g taman...suka sgt nmpak playground tu...bergayut mcm org besar
bye....:)

Blogger templates

Monday, June 24, 2013

.:Jus Oren:.

Assalamualaikum....Minggu ni kita berjus oren ye hehe..Ini saje cara nak bagi airis mkn buah..
Macam biasa kita tambah sesudu madu
dah boleh minum :)

.:Jerebu:.

Assalamualaikum...Jerebu makin teruk dari hari ke hari...hidung pun dah gatal2 ni..ishh...Ni gambar aku amik dari balkoni rumah :)
Ni jerebu hari sabtu
Ni lak jerebu hari ahad 
Ahad lagi teruk dari sabtu huhu...So elakkan aktiviti luar dan byk minum air...

Friday, June 21, 2013

.:Merawat ank demam menggunakan kaedah stokin:.

 Assalamualaikum....sumber rawatan ini aku copy dari Laman Kesihatan Ibu,Bayi dan Anak-anak.ia adalah rawatan semulajadi tanpa menggunakan sebarang ubatan klinik.

Socks Remedies / Penawar menggunakan kaedah stoking.

* Semua penawar yang mahu digunakan perlu lakukan ujian pada kulit anak dahulu..oleskan sedikit bahan yg mahu digunakan, tunggu dalam setengah jam, lihat ada keradangan kulit atau tidak. Jika tidak boleh teruskan, jika ada sila hentikan. Kaedah ini dipanggil PATCH TEST..

Asalnya adalah Wet Socks Remedy / Rawatan Stokin Basah Untuk Demam.

Teknik hidroterapi ini boleh dilakukan di rumah dan boleh membantu mengurangkan demam, menurut University of Maryland Medical Center. Sebelum tidur, rendam sepasang stokin kapas nipis di dalam air, perah dan letakkan stoking basah pada kaki anda. Pakai sepasang lagi stokin lagi dan memakai kedua-dua pasang semasa tidur (double socks).

Semasa tidur, badan anda akan mula mengedarkan cecair limfa dan darah untuk melawan kaki basah, yang juga merangsang sistem imun. Stoking selalunya akan kering pada waktu pagi. Ulangi rawatan selama lima hingga enam malam berturut-turut seperti yang diperlukan untuk mengurangkan demam anda.

Walaubagaimanapun, selain kaedah wet socks menggunakan air biasa, terdapat beberapa penawar semulajadi yang juga sangat berkesan dalam merawat penyakit selsema atau batuk dan demam untuk melawan virus dan bakteria, iaitu :

>>>1. GARLIC SOCKS MERAWAT SELSEMA / BATUK / DEMAM

Letakkan bawang putih pada stokin anak.

Cara untuk bayi atau anak kecil :
1. Pakaikan anak stoking berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang-lubang.

2. Ambil sehelai lagi stoking, masukkan bawang putih yg telah ditumbuk sedikit, tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan (tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih).

Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang telah dibuat sprt tips di atas, dan sapukan pada tapak kaki anak.
Cara buat minyak : Bakar seulas bawang putih tanpa buang kulit, lenyekkan pada minyak zaitun (boleh gunakan minyak masak biasa, minyak kelapa, atau minyak yang tiada bahan yang tidak semulajadi)

Untuk anak yg lebih dewasa :

Boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handsaplast.

3. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

Garlic enters your system and heads straight for the lungs. Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time

*ONION SOCKS menggunakan kaedah atau cara yang sama seperti Garlic Socks.
*Penawar menggunakan bawang putih ini boleh digunakan untuk merawat apa sahaja penyakit disebabkan virus, bakteria atau fungus manakala bawang merah untuk penyakit disebabkan virus dan bakteria sahaja.


>>>2. LEMON SOCKS MERAWAT DEMAM

Cara merendam stoking dengan jus lemon.

1. Perah jus lemon (lemon organik lebih bagus, jika tiada, guna sahaja lemon biasa) campurkan dalam semangkuk air suam.

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar2 menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

*Boleh juga gunakan kain dan celup pada jus lemon, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan jus lemon, lapis dengan 1 stoking kering)

Cara hirisan lemon :

1. Hiris lemon nipis-nipis.

2. Lekatkan pada tapak kaki guna hansaplast atau tak perlu lekat, terus balut dengan stoking.

3. Pakaikan stoking semalaman.

4. Tukar hirisan lemon jika lemon tersebut kering semasa tidur.

>>>3. APPLE CIDER VINEGAR (ACV) / CUKA EPAL MERAWAT DEMAM

1. Ambil ACV kira-kira 2-3 sudu besar, campurkan dalam semangkuk air suam.

2. Rendam stoking beberapa minit hingga benar2 menyerap jus tersebut.

3. Pakaikan pada anak stoking basah tersebut. Biar semalaman.

4. Rendam kembali stoking jika sudah kering ketika tidur dan pakaikan kembali pada kaki.

*Boleh juga gunakan kain dan celup pada ACV bercampur air suam tadi, kemudian bungkus kaki anak dengan kain tersebut dan pakaikan stoking yang kering pula (1 kain basah dengan ACVn, lapis dengan 1 stoking kering)

*Boleh juga menggunakan cuka kurma atau cuka putih biasa.

Bagaimana sifat asid lemon / acv membantu merawat demam atau menurunkan suhu demam panas?

Ini kerana sifat asid membantu menarik haba daripada kulit dan menarik haba keluar dari kepala dan bersurai ke seluruh badan. Apabila haba dapat bergerak ia menjadi satu alat aktif untuk melawan jangkitan.

Kenapa di kaki?

Kerana kaki kita mengandungi kepekatan yang lebih tinggi kelenjar peluh daripada seluruh badan kita, ia membantu dalam pembebasan haba.-Dr. Mehmet Oz, MD (http://www.sharecare.com/user/dr-mehmet-oz)

>>>Selain itu, boleh juga menggunakan PUTIH TELUR (bagi yang tidak alah pada telur, dan anda akan lihat putih telur seakan masak setelah menyerap haba daripada badan) .

>>>Jel LIDAH BUAYA / ALOE VERA fresh daripada daunnya juga boleh digunakan merawat demam dengan cara sapukan jel pada seluruh tapak kaki dan pakaikan stokin, oleskan lagi jel tersebut 2-3 kali diwaktu pesakit sedang tidur.

Selamat mencuba

Wednesday, June 12, 2013

.:contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com:.

Assalamualaikum...Jom kawan2 join contest baby ceria hehe..dah lama tak join contest2 ni....Mana tahu ada rezeki kan...
Letak banner baby comel mcm kt atas ni kt blog anda..ini adalah banner penganjur contest ni..
Dan kt bawah ni pulak gambar budak ceria sokmo hihi..
Jom membeli barang baby dengan harga borong minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot com 

Nama mama:Norafida Abdullah
Nama anak:Nur Airis Yusriana bt Yushairie

Hadiah yg sangatla menarik :
1.rocker fishes price newborn to todder(biru).
2. Trunki bag (pink,merah,purple,kuning,biru)
3. Ergo carrier (hitam,pink,grey,hijau,biru)
4.toys storage(pooh,cars,princess)
5.playmat mothercare(pink, lion)
6.toilet train toddler
7.elc purple with hanging toys

Kalau ada rezeki,airis pilih hadiah no.4 toy storage (princess) leh letak mainan yg berterabur tu hehe

Tarikh bermula contest 12.6.2013
Tarikh tutup pulak sampai 7.7.2013

Sape2 nak join klik SINI

Done :)

Tuesday, June 11, 2013

.:Perangai Airis:.

Assalamualaikum...Nk citer perangai airis sekarang..sgt mengada2 dan sgtt manja huhu...Kdg2 letih jgk melayan kerenahnya,tp layan kan aje kan hehe...pagi tadi dia dah siap bgun sebelum aku bersiap nk g keje n dah stnbay nak sarung baju....tiba2 si airis nangis2 ckp tak nak....
mama:airis taknak apa
airis:taknak baju tu,(sambil tunjuk arah baju kurung aku)
mama:taknak baju ni knapa
airis:baju lain..nangis lagi
mama:blurr kjap....sambil amik baju kurung tu nak sarung
airis:mamaaaa angan bju ni,bju lain la(jgn pkai bju ni,pkai baju lainla)
mama:aduhh,rupanya tak bg mama pkai baju tu kihkih...dia lak suka suki suh mama pkai bju itu baju ini...

Pastu aku buka almari nak cari baju lain...tiba2 je dak kecik ni mencelah dpn almari smbil tunjuk baju blous aku...terpaksala aku pkai bju tu ngn sluar slack...tiba nak sarung tudung merah dia berbunyi lg,mama tak nak tudung tuuu...aikk tudung pun nak pilihkan tuk mama....pas tu aku amik lak tudung kaler grey..baru senyap,siap dia ckp ok lg..aishh ini budak...esok lusa entah baju apa lak aku kena pkai hihih...
Ini baru satu perangai ...sebelum ni byk lg dia buat perangai pelik...sabarla wahai mama..hehe

Monday, June 10, 2013

.:Jus Mangga + epal:.

Assalamualaikum....kjap2 muncul je aku ni hehe..malas btul sekarang nak update...Okla setiap kali hari minggu aku akan buatkan airis jus buah..Airis adalah seorg budak yg tidak suka makan buah,hanya sayur je dia makan...Myb time aku preggy dulu aku suka buah,sbb tu keluar2 dia tak suka buah hehe..Oleh sbb dia tak suka buah,aku terpaksala blend buah jadikan jus,baru dia minum...Minggu ni baru rajin nak amik gmbar nk buat jus hihik..minggu ni aku buatkan jus mangga dan epal.

Makanan sunnah ni tak pernah ku tinggal taruk dlm mknan hehe...
campur madu sikit pastu blend
jadi smoothie..nyum..nyum...
amik sedikit buah yg di bled td taruk dlm botol airis cmpur ngn fresh milk...
Yg selebihnya aku jadikan ais krim tuk airis...

2 batang di ngap nya huhuh
ptg lak bwk g taman...suka sgt nmpak playground tu...bergayut mcm org besar
bye....:)