Tuesday, February 26, 2013

.:Info kesihatan anak:.

Assalamualaikum...info ni aku dpt dari group laman kesihan ibu & anak  coz airis muntah2...Selama ni jarang buka group ni...bila ank sakit baru hegeh cari info hehe....Sape anak yg cirit birit dan muntah2 leh baca info kt bawah ni.

 Cirit birit atau diarrhea. (Cara merawat Muntah-muntah juga)
serta info tanda Dihidrasi / dehydrate (kekeringan).

Rawatan :
Perlu bawa jumpa doktor supaya doktor diagnose ketepatan punca penyakit.
Jika cirit birit biasa, boleh dirawat dgn cara :
1. Hentikan semua makanan dahulu bagi nuetralkan perut (kadang-kadang disertai muntah muntah) beri kerap susu ibu dan air kosong (jika muntah, beri dalam kuantiti sedikit2 , lihat perkembangan, jika boleh terima baru diteruskan atau dinaikkan jumlahnya). Hentikan susu formula yang mengandungi laktosa, tukar sementara susu tanpa laktosa.


2. Mulakan bagi anak makan dgn bubur kosong atau roti bakar kosong . Apple juga boleh diberi tetapi ikut keserasian anak, ada yang beri apple menyebabkan cirit birit juga ( beri sedikit2 )


3. Ambil probiotik , yang terbaik adalah Lacto GG bagi cirit birit atau rotavirus.


4. Air kelapa , air barli, air tanak nasi sebagai penawar.


5. ORS ( air garam yang doktor beri) diberi bagi mengelakkan anak kekeringan atau dehydrate.


6. Elakkan pengambilan vaksin seperti vaksin rotavirus kerana mengandungi unsur babi dan juga kesan buruk terhadap vaksin sangat banyak.


7. Jika cirit birit berterusan, jumpa pakar untuk di periksa najis bayi bagi mengetahui puncanya dengan tepat.

KENAPA PROBIOTIK? BUKAN ANTIBIOTIK YANG DISARANKAN DI SINI?

Antibiotik adalah bom nuklear yang akan MEMBUNUH SEMUA BAKTERIA BAIK DAN JAHAT. Probiotik adalah bakteria baik. TAPI jika terpaksa ambil antibiotik pastikan ambil SELEPAS MAKAN (tidak kira antibiotik melalui makan, injection etc)

Saya quote discussion drpd group OHUB

"sebab apa?sebab kalau perut anda kosong ,antibiotik boleh kakis lining dalam perut dan usus anda..can lead to luka/ulcer .Dan bagi kes newborn baby atau bayi yang masih kecil, bila diberi antibiotik yang kdg2 tak perlu pun diberi, menyebabkan normal gut flora ( bakteria/askor baik dlm perut mati sekali ....bila askor baik takdak,maka bakteria/askor jahat buleh ler masuk dalam gut dan buat penyakit kat dalam gut......tu yang leh jadi cirit birit dlm baby especially yang on antibiotics ...sah2 normal gut flora dlm baby baru2 nak berkembang...patutnya dibantu oleh penyusuan susu ibu bagi menguatkan gut bayi...harap boleh faham, :) "

*gut ( sistem pencernaan iaitu perut dan usus2)

Dehidrasi:

Kerana suhu yang tinggi dan peluh yang kita keluarkan, tanpa sedar kita mengalami dehidrasi ringan dan tidak minum cairan yang tepat untuk menanganinya.Terutama untuk kita yang berada di daerah tropis, kita harus cukup tahu untuk mengenali tanda-tanda tubuh kekurangan cairan.



 Berikut Tanda – tanda dehidrasi :

1. Mulut kering dan lidah bengkak
Mulut kering dan lidah menjadi sedikit bengkak adalah tanda tubuh mengalami dehidrasi.

2. Urine berwarna kuning pekat

3. Sembelit (sukar buang air besar)

4. Kulit menjadi kurang elastis / tidak anjal
Dokter dapat menggunakan elastisitas kulit untuk mengetes dehidrasi dengan cara mencubitnya. Jika normal, maka bila dicubit kulit di tangan lalu dilepaskan lagi akan kembali normal. Tapi ketika kulit mengalami dehidrasi, saat dicubit lalu dilepaskan akan lambat normalnya (lambat rata kembali)

Meskipun ini bukan tes terbaik dehidrasi tapi elastisitas kulit masih merupakan tanda yang baik jika terjadi dehidrasi.

5. Jantung Berdebar-debar

6. Kram otot atau Kejang-kejang

7. Pening dan pengsan.

8. Letih atau cepat penat.

9. Air mata kering

10. Badan selalu merasa kepanasan

(Medicalare Indonesia)

MAKANAN

Whenever mommies tergolong dalam golongan ni, beringatlah, ada caranya~

1. kalau baby sembelit - untuk cuba pulihkan, terus ingat semua buah2 yang bermula dengan huruf P dalam english (ie papaya (8mos n above), prune, pear, plum etc).

2. kalau baby cirit - untuk cuba pulihkan terus ingat BRAT (banana, rice, apple sauce dan toast). boleh la tambah macam potato dan sebagainya.

maksudnya, kalau baby kita kena sembelit, cuba avoid makanan BRAT (sebab boleh worsekan sembelit) whereas kalau baby cirit, cuba avoid P fruits sebab dia akan loosekan stool dan akan worsekan keciritan. (Info drpd group homemade food)

Semua yang dicadangkan, perlu juga mengikut keserasian anak atau diri masing-masing, tidak semua orang penerimaan badan atau penawarnya sama. Sprt pisang dan apple yg mungkin tidak memulihkan.

Friday, February 22, 2013

.:Lagii...:.

Assalamualaikum...Ptg semalam sampai je kt umah...budak kecik ni terus tuangkan sume mainan dlm bakul tu...meroyan kejap mak huh....Ntah dia duk godek2 mainan dia terjumpa lg pen magic tu..aku rasa dah sorok kan sume..rupanya ada lg tertinggal..rezeki dia kot hehe...terus ckp 'mama pen ni'...aku yg tgh duk dapur terkejut dah tgk tangan dia mcm darah hijau da huhu...Nasib ko tak conteng dinding mama nak hehe...Lepas je dia tido..terus buang pen tu haha...Suh conteng buku...di conteng badan nya....buku clear je xde contengan pun...
smp baju hijau jadinya...


Wednesday, February 20, 2013

.:Sempena Anniversary:.

Assalamualaikum....Cerita sabtu lepas heheh baru nak cerita hari ni...Sempena anniversary kiteorg biasanya makan2 kat luar,tp kali ni mcm mls nak kuar makan.So aku masak2 kt umah je..Pertama kali masak nasi beriani dan berjaya yeay!..Jd jugak nasi beriani aku..tp lauknya simple je..ayam masak merah dengan ayam goreng tepung je..mula2 plan nak buat ayam kurma...tgk2 lupa beli santan..Pastu masak apa yg ada je..
Tak de presentation langsung haha
Budak yg suka sepahkan barang...tgk tutup saji dia cmpak kt bawah
Ayam goreng dah separuh kena gigit ngn budak itu

Monday, February 18, 2013

.:Berkebun ke:.

Assalamualaikum....mood tgh rajin mengupdate....cer time malas..mahu berminggu baru update...Okla...sebelum basi citer ni meh nak cite dulu...Nak citer pokok pandan sebenarnya...sejak pindah umh baru ni tetiba pulak nak tanam itu ini...Duduk umah atas awan baru hegeh nak bercucuk tanam..dulu umah ats tanah xde plak nak menanam hihih....Maklumla umah ats awan ni dah jd umah sendiri ,mood dia lain skit kot...Ohh dah melalut ler pulok...Balik semula pada pokok pandan tu...hari first pindah umah baru..aku dah cal mak aku kt kg suh dia semai pokok pandan..nnti time aku balik kg ambik je yg dah tumbuh kan..keje senang je aku nak hihi...Tibala aku balik kg raya cina hari tu..dah tumbuh segarnya pokok pandan aku...Harap2 smp kl pun tumbuh segar ye ko wahai pandan...senang skit tak payah nak beli....hehe..
Siap bawak tanah lg dari kampung haha..kat Key El tanah pun kena beli woii...Ni mak aku siap cangkul lg
Ini dia pokok pandan yg dah siap semai...
Dah siap transfer dalam pasu dah...Pasu beli kt carefor Rm3.00 je hehe

Tetiba terselit pokok kari hehe...Pokok kari ni akk ipar aku bg siap dgn pasu coz dia nak pindah umah..Skrang dah jadi milik aku kih..kih...Dah berjaya tak beli daun kari..Kari aku dah berjaya tumbuh segarnya jugak huhu
Balkoni gak jadi tempat mini kebun...mini kebun ke mcm ni? hehe..Sape nak daun kari leh la dtg umh aku hehe..belagaknya mentang2 ada pokok kari..Daaa

.:Hasil lakaran:.

Assalamualaikum.....tgkla lukisan ank dara ni..mama beli untuk kaler2 kt buku...tp tmpat lain pulak dia conteng2nya...nasib baik tak conteng dinding lg hehe....Nampaknya kena sorok ler pen magic tu
kaler dah sama ngn sarung bantal


Rupa macam budak kena dera dah hihih....

Friday, February 15, 2013

.:Syok sendiri:.

Assalamualaiku...salam jumaat semua :)
Kejadian pagi semalam..celik2 mata je cari hp mama nak tangkap gmba sendri...siap ckp peace lg hihi...dan ini hasil tangkapan gmbar sndri...lebar benor pipinya haha...


Thursday, February 14, 2013

.:Dinner:.

Assalamualaikum....malam td tak tahu nak msk apa...lauk cuma ada ikan sardin 4 ekor hehe...Last2 Eri request ikan singgang + ikan goreng + budu...simple tapi sedap dan menyelerakan smp 2 pinggang penuh dia tambah.Lupa lak nak amk gmbar lauk tu hehe..Lepas mks nasi terbau lak cempedak yg mak aku bg dri kampung ari tu..dah masak rupanya...apa lg terus gorengla...makan lg...mcm mna nak diet ni klu asyik makan je...
bab ni aku paling malas nak kopek...getah dia tu yg mls...sebelum kopek harusla basuh tgn dgn minyak masak buat ala2 lumur losyen kt tgn tu..pastu lumurkan skali pisau tu ngn minyak...nti xdela dia melekit kt pisau tu

gaul tepung n goreng
Dah siap...makan!!

Wednesday, February 13, 2013

.:Happy Anniversary:.

Assalamualaikum....selamat ulang tahun perkahwinan utk kami suami isteri hehe...Semalam genap 3 tahun usia perkahwinan kami...Alhamdulillah syukur padaMu kerana sehingga ke hari ini kami masih lagi bersama dengan seorang cahaya mata penyeri hidup kami.Semoga ikatan ini kekal sampai jannah..Insya Allah...

Jom ingat kembali saat kami di satukan pada Febuari 2010




Penyeri hidup kami dilahirkan Mac 2011

Doakan kami bahagia dunia & akhirat amin...

Friday, February 8, 2013

.:Selamat Bercuti:.

Assalamualaikum....cuti lg...byk kan cuti untk bulan jan - feb ni...jenuh dah cuti smp malas nak g keje.Hari ni aku half day sbb nak balik kg cepat skit hehe..Dah lama tak balik kg ni...dah nk 3 bulan kot tak balik...Sempena gong xi fa cai ni harusla balik kan...cuti lama...Cina yg nak raya aku lak lebih cuti ni... 

Okey la..selamat bercuti kpda yg bercuti..berhati2 di jalan raya..Ingatlah org yg tersayang :)
airis pun nak balik kampung gak mama!!
bye..bye..

Monday, February 4, 2013

.:XTVT hari minggu:.

Assalamualaikum...sebenarnya xdela aktiviti mana pun hehe..tajuk mcm byk sgt xtvt nya...Cuti 3 hari tanpa abah airis...Ptg ni baru balik kl coz kena outstation kt Besut...So jumaat,Sabtu n Ahad tinggal la kami 2 beranak...Jumaat cuti Wilayah bawak airis g playground kt festival city je..Sabtu ngn ahad melepak kt umh suda..makan tido,makan tido je huhu..



Sabtu melepak atas katil je..boring2 amik gmbar hehe...Airis dah jd model kena paksa ngn mama posing mcm2 haha

Ni lak hari ahad..suka korek idung...sempatla mama amik gmbar time korek idung haha..syok je dia melombong


bila da boring nak mengamuk lak...
bye...bye

Blogger templates

Tuesday, February 26, 2013

.:Info kesihatan anak:.

Assalamualaikum...info ni aku dpt dari group laman kesihan ibu & anak  coz airis muntah2...Selama ni jarang buka group ni...bila ank sakit baru hegeh cari info hehe....Sape anak yg cirit birit dan muntah2 leh baca info kt bawah ni.

 Cirit birit atau diarrhea. (Cara merawat Muntah-muntah juga)
serta info tanda Dihidrasi / dehydrate (kekeringan).

Rawatan :
Perlu bawa jumpa doktor supaya doktor diagnose ketepatan punca penyakit.
Jika cirit birit biasa, boleh dirawat dgn cara :
1. Hentikan semua makanan dahulu bagi nuetralkan perut (kadang-kadang disertai muntah muntah) beri kerap susu ibu dan air kosong (jika muntah, beri dalam kuantiti sedikit2 , lihat perkembangan, jika boleh terima baru diteruskan atau dinaikkan jumlahnya). Hentikan susu formula yang mengandungi laktosa, tukar sementara susu tanpa laktosa.


2. Mulakan bagi anak makan dgn bubur kosong atau roti bakar kosong . Apple juga boleh diberi tetapi ikut keserasian anak, ada yang beri apple menyebabkan cirit birit juga ( beri sedikit2 )


3. Ambil probiotik , yang terbaik adalah Lacto GG bagi cirit birit atau rotavirus.


4. Air kelapa , air barli, air tanak nasi sebagai penawar.


5. ORS ( air garam yang doktor beri) diberi bagi mengelakkan anak kekeringan atau dehydrate.


6. Elakkan pengambilan vaksin seperti vaksin rotavirus kerana mengandungi unsur babi dan juga kesan buruk terhadap vaksin sangat banyak.


7. Jika cirit birit berterusan, jumpa pakar untuk di periksa najis bayi bagi mengetahui puncanya dengan tepat.

KENAPA PROBIOTIK? BUKAN ANTIBIOTIK YANG DISARANKAN DI SINI?

Antibiotik adalah bom nuklear yang akan MEMBUNUH SEMUA BAKTERIA BAIK DAN JAHAT. Probiotik adalah bakteria baik. TAPI jika terpaksa ambil antibiotik pastikan ambil SELEPAS MAKAN (tidak kira antibiotik melalui makan, injection etc)

Saya quote discussion drpd group OHUB

"sebab apa?sebab kalau perut anda kosong ,antibiotik boleh kakis lining dalam perut dan usus anda..can lead to luka/ulcer .Dan bagi kes newborn baby atau bayi yang masih kecil, bila diberi antibiotik yang kdg2 tak perlu pun diberi, menyebabkan normal gut flora ( bakteria/askor baik dlm perut mati sekali ....bila askor baik takdak,maka bakteria/askor jahat buleh ler masuk dalam gut dan buat penyakit kat dalam gut......tu yang leh jadi cirit birit dlm baby especially yang on antibiotics ...sah2 normal gut flora dlm baby baru2 nak berkembang...patutnya dibantu oleh penyusuan susu ibu bagi menguatkan gut bayi...harap boleh faham, :) "

*gut ( sistem pencernaan iaitu perut dan usus2)

Dehidrasi:

Kerana suhu yang tinggi dan peluh yang kita keluarkan, tanpa sedar kita mengalami dehidrasi ringan dan tidak minum cairan yang tepat untuk menanganinya.Terutama untuk kita yang berada di daerah tropis, kita harus cukup tahu untuk mengenali tanda-tanda tubuh kekurangan cairan.



 Berikut Tanda – tanda dehidrasi :

1. Mulut kering dan lidah bengkak
Mulut kering dan lidah menjadi sedikit bengkak adalah tanda tubuh mengalami dehidrasi.

2. Urine berwarna kuning pekat

3. Sembelit (sukar buang air besar)

4. Kulit menjadi kurang elastis / tidak anjal
Dokter dapat menggunakan elastisitas kulit untuk mengetes dehidrasi dengan cara mencubitnya. Jika normal, maka bila dicubit kulit di tangan lalu dilepaskan lagi akan kembali normal. Tapi ketika kulit mengalami dehidrasi, saat dicubit lalu dilepaskan akan lambat normalnya (lambat rata kembali)

Meskipun ini bukan tes terbaik dehidrasi tapi elastisitas kulit masih merupakan tanda yang baik jika terjadi dehidrasi.

5. Jantung Berdebar-debar

6. Kram otot atau Kejang-kejang

7. Pening dan pengsan.

8. Letih atau cepat penat.

9. Air mata kering

10. Badan selalu merasa kepanasan

(Medicalare Indonesia)

MAKANAN

Whenever mommies tergolong dalam golongan ni, beringatlah, ada caranya~

1. kalau baby sembelit - untuk cuba pulihkan, terus ingat semua buah2 yang bermula dengan huruf P dalam english (ie papaya (8mos n above), prune, pear, plum etc).

2. kalau baby cirit - untuk cuba pulihkan terus ingat BRAT (banana, rice, apple sauce dan toast). boleh la tambah macam potato dan sebagainya.

maksudnya, kalau baby kita kena sembelit, cuba avoid makanan BRAT (sebab boleh worsekan sembelit) whereas kalau baby cirit, cuba avoid P fruits sebab dia akan loosekan stool dan akan worsekan keciritan. (Info drpd group homemade food)

Semua yang dicadangkan, perlu juga mengikut keserasian anak atau diri masing-masing, tidak semua orang penerimaan badan atau penawarnya sama. Sprt pisang dan apple yg mungkin tidak memulihkan.

Friday, February 22, 2013

.:Lagii...:.

Assalamualaikum...Ptg semalam sampai je kt umah...budak kecik ni terus tuangkan sume mainan dlm bakul tu...meroyan kejap mak huh....Ntah dia duk godek2 mainan dia terjumpa lg pen magic tu..aku rasa dah sorok kan sume..rupanya ada lg tertinggal..rezeki dia kot hehe...terus ckp 'mama pen ni'...aku yg tgh duk dapur terkejut dah tgk tangan dia mcm darah hijau da huhu...Nasib ko tak conteng dinding mama nak hehe...Lepas je dia tido..terus buang pen tu haha...Suh conteng buku...di conteng badan nya....buku clear je xde contengan pun...
smp baju hijau jadinya...


Wednesday, February 20, 2013

.:Sempena Anniversary:.

Assalamualaikum....Cerita sabtu lepas heheh baru nak cerita hari ni...Sempena anniversary kiteorg biasanya makan2 kat luar,tp kali ni mcm mls nak kuar makan.So aku masak2 kt umah je..Pertama kali masak nasi beriani dan berjaya yeay!..Jd jugak nasi beriani aku..tp lauknya simple je..ayam masak merah dengan ayam goreng tepung je..mula2 plan nak buat ayam kurma...tgk2 lupa beli santan..Pastu masak apa yg ada je..
Tak de presentation langsung haha
Budak yg suka sepahkan barang...tgk tutup saji dia cmpak kt bawah
Ayam goreng dah separuh kena gigit ngn budak itu

Monday, February 18, 2013

.:Berkebun ke:.

Assalamualaikum....mood tgh rajin mengupdate....cer time malas..mahu berminggu baru update...Okla...sebelum basi citer ni meh nak cite dulu...Nak citer pokok pandan sebenarnya...sejak pindah umh baru ni tetiba pulak nak tanam itu ini...Duduk umah atas awan baru hegeh nak bercucuk tanam..dulu umah ats tanah xde plak nak menanam hihih....Maklumla umah ats awan ni dah jd umah sendiri ,mood dia lain skit kot...Ohh dah melalut ler pulok...Balik semula pada pokok pandan tu...hari first pindah umah baru..aku dah cal mak aku kt kg suh dia semai pokok pandan..nnti time aku balik kg ambik je yg dah tumbuh kan..keje senang je aku nak hihi...Tibala aku balik kg raya cina hari tu..dah tumbuh segarnya pokok pandan aku...Harap2 smp kl pun tumbuh segar ye ko wahai pandan...senang skit tak payah nak beli....hehe..
Siap bawak tanah lg dari kampung haha..kat Key El tanah pun kena beli woii...Ni mak aku siap cangkul lg
Ini dia pokok pandan yg dah siap semai...
Dah siap transfer dalam pasu dah...Pasu beli kt carefor Rm3.00 je hehe

Tetiba terselit pokok kari hehe...Pokok kari ni akk ipar aku bg siap dgn pasu coz dia nak pindah umah..Skrang dah jadi milik aku kih..kih...Dah berjaya tak beli daun kari..Kari aku dah berjaya tumbuh segarnya jugak huhu
Balkoni gak jadi tempat mini kebun...mini kebun ke mcm ni? hehe..Sape nak daun kari leh la dtg umh aku hehe..belagaknya mentang2 ada pokok kari..Daaa

.:Hasil lakaran:.

Assalamualaikum.....tgkla lukisan ank dara ni..mama beli untuk kaler2 kt buku...tp tmpat lain pulak dia conteng2nya...nasib baik tak conteng dinding lg hehe....Nampaknya kena sorok ler pen magic tu
kaler dah sama ngn sarung bantal


Rupa macam budak kena dera dah hihih....

Friday, February 15, 2013

.:Syok sendiri:.

Assalamualaiku...salam jumaat semua :)
Kejadian pagi semalam..celik2 mata je cari hp mama nak tangkap gmba sendri...siap ckp peace lg hihi...dan ini hasil tangkapan gmbar sndri...lebar benor pipinya haha...


Thursday, February 14, 2013

.:Dinner:.

Assalamualaikum....malam td tak tahu nak msk apa...lauk cuma ada ikan sardin 4 ekor hehe...Last2 Eri request ikan singgang + ikan goreng + budu...simple tapi sedap dan menyelerakan smp 2 pinggang penuh dia tambah.Lupa lak nak amk gmbar lauk tu hehe..Lepas mks nasi terbau lak cempedak yg mak aku bg dri kampung ari tu..dah masak rupanya...apa lg terus gorengla...makan lg...mcm mna nak diet ni klu asyik makan je...
bab ni aku paling malas nak kopek...getah dia tu yg mls...sebelum kopek harusla basuh tgn dgn minyak masak buat ala2 lumur losyen kt tgn tu..pastu lumurkan skali pisau tu ngn minyak...nti xdela dia melekit kt pisau tu

gaul tepung n goreng
Dah siap...makan!!

Wednesday, February 13, 2013

.:Happy Anniversary:.

Assalamualaikum....selamat ulang tahun perkahwinan utk kami suami isteri hehe...Semalam genap 3 tahun usia perkahwinan kami...Alhamdulillah syukur padaMu kerana sehingga ke hari ini kami masih lagi bersama dengan seorang cahaya mata penyeri hidup kami.Semoga ikatan ini kekal sampai jannah..Insya Allah...

Jom ingat kembali saat kami di satukan pada Febuari 2010




Penyeri hidup kami dilahirkan Mac 2011

Doakan kami bahagia dunia & akhirat amin...

Friday, February 8, 2013

.:Selamat Bercuti:.

Assalamualaikum....cuti lg...byk kan cuti untk bulan jan - feb ni...jenuh dah cuti smp malas nak g keje.Hari ni aku half day sbb nak balik kg cepat skit hehe..Dah lama tak balik kg ni...dah nk 3 bulan kot tak balik...Sempena gong xi fa cai ni harusla balik kan...cuti lama...Cina yg nak raya aku lak lebih cuti ni... 

Okey la..selamat bercuti kpda yg bercuti..berhati2 di jalan raya..Ingatlah org yg tersayang :)
airis pun nak balik kampung gak mama!!
bye..bye..

Monday, February 4, 2013

.:XTVT hari minggu:.

Assalamualaikum...sebenarnya xdela aktiviti mana pun hehe..tajuk mcm byk sgt xtvt nya...Cuti 3 hari tanpa abah airis...Ptg ni baru balik kl coz kena outstation kt Besut...So jumaat,Sabtu n Ahad tinggal la kami 2 beranak...Jumaat cuti Wilayah bawak airis g playground kt festival city je..Sabtu ngn ahad melepak kt umh suda..makan tido,makan tido je huhu..



Sabtu melepak atas katil je..boring2 amik gmbar hehe...Airis dah jd model kena paksa ngn mama posing mcm2 haha

Ni lak hari ahad..suka korek idung...sempatla mama amik gmbar time korek idung haha..syok je dia melombong


bila da boring nak mengamuk lak...
bye...bye