Friday, May 20, 2011

.:PeGaLaMaN BeRsAliN:.

Dah lama berlalu, baru nak update tentang pengalaman bersalin ni.Malas nk mengupdate blog huhu... Nak start macam mana ye. Dijangka bersalin 13 Mac 2011 hari khamis.Tp xde tanda apa2 lg...Esoknye 14 Mac time aku chekup kt klinik...dlm kol 11 pg aku g klinik..chekup mcm biasa ,mmg xrsa apa2 lg..Lpas je blk dr klinik dlm kol 1ptg aku dah rsa lain mcm jek...rsa cam segugut nk period..15mnt skali dtg sakitnya...Aku biarkan je..xckp kat sape2 lg...Dlm kol 4ptg tu rsa kerap lak sakitnya.Time tu baru aku ckp kt mak..pas magrib bru aku g klinik utk cek..nurse check, bukaan dah 3cm..aku trus cal Eri suh balik..Pas tu terus je naik ambulan g hspital besar K.Terengganu.

Sampai je hspital kna tgu lma gak la utk daftar msuk wad...time tu ramai giler org nk msk wad smp aku dgr xckup katil...Construction aku makin kerap, dah xleh duk diam da...Byangkan dri kol 10mlm aku smp spital...hingga la 2.00pg bru leh msk wad.Rmai gak la aku dgr mulut2 org complain sistem diorg ni..yela bkn aku sorg yg skit time tu..rmai lg yg sakit..Ntah la diorg ni...Dlm kol 3pg bru Eri smp...mlm tu mmg xleh nk tdo..aku tgk org lain syok je tdo..aku lak terkial2 duk tahan sakit...dah 6pg aku dah tak tahan trus je ckp kt nurse kt stu..diorg chek jalan da buka 5cm...terus je diorg bwk labour room...kol 8.30pg Eri bru blh msk tgk aku..tuhan je thu mcm mna sakit time tu...aku dah selawat mcm2 doa dah bca time tu...doktor chek lg skali da bka 8 cm..time tu aku da nk teran da..dktor ckp jgn teran lg,tgu 10cm...aku ckp kt dktor tu "da rsa nk kuar ni"..mmg tak tahan sgt2 dah...diorg cek lg skali da 9cm..n suh aku teran...
Aku dgn sekuat daya usaha cuba meneran..tp kudrat aku xbpe kuat da msa tu..Eri sempat tgk kpala baby kuar.

Dlm4 kali teran gak la aku teran kuarla baby pompuan yg sht dan sempurna.15 Mac 2011,kol 10.25 baby aku dilahirkan,beratnya 3.67kg...Nurse trus ltak baby ats dada aku...Eri terus qamatkan baby...Pas je baby kuar automatik aku rsa lega dah tak sakit lg.Pengalaman yg amat berharga yg pernah mak aku lahirkan aku dlu,skrg aku dpt merasakan huhuh.....Alhamdulillah...Time Kasih Ya Allah kurniakan aku NUR AIRIS YUSRIANA BT YUSHAIRIE.....

No comments:

Blogger templates

Friday, May 20, 2011

.:PeGaLaMaN BeRsAliN:.

Dah lama berlalu, baru nak update tentang pengalaman bersalin ni.Malas nk mengupdate blog huhu... Nak start macam mana ye. Dijangka bersalin 13 Mac 2011 hari khamis.Tp xde tanda apa2 lg...Esoknye 14 Mac time aku chekup kt klinik...dlm kol 11 pg aku g klinik..chekup mcm biasa ,mmg xrsa apa2 lg..Lpas je blk dr klinik dlm kol 1ptg aku dah rsa lain mcm jek...rsa cam segugut nk period..15mnt skali dtg sakitnya...Aku biarkan je..xckp kat sape2 lg...Dlm kol 4ptg tu rsa kerap lak sakitnya.Time tu baru aku ckp kt mak..pas magrib bru aku g klinik utk cek..nurse check, bukaan dah 3cm..aku trus cal Eri suh balik..Pas tu terus je naik ambulan g hspital besar K.Terengganu.

Sampai je hspital kna tgu lma gak la utk daftar msuk wad...time tu ramai giler org nk msk wad smp aku dgr xckup katil...Construction aku makin kerap, dah xleh duk diam da...Byangkan dri kol 10mlm aku smp spital...hingga la 2.00pg bru leh msk wad.Rmai gak la aku dgr mulut2 org complain sistem diorg ni..yela bkn aku sorg yg skit time tu..rmai lg yg sakit..Ntah la diorg ni...Dlm kol 3pg bru Eri smp...mlm tu mmg xleh nk tdo..aku tgk org lain syok je tdo..aku lak terkial2 duk tahan sakit...dah 6pg aku dah tak tahan trus je ckp kt nurse kt stu..diorg chek jalan da buka 5cm...terus je diorg bwk labour room...kol 8.30pg Eri bru blh msk tgk aku..tuhan je thu mcm mna sakit time tu...aku dah selawat mcm2 doa dah bca time tu...doktor chek lg skali da bka 8 cm..time tu aku da nk teran da..dktor ckp jgn teran lg,tgu 10cm...aku ckp kt dktor tu "da rsa nk kuar ni"..mmg tak tahan sgt2 dah...diorg cek lg skali da 9cm..n suh aku teran...
Aku dgn sekuat daya usaha cuba meneran..tp kudrat aku xbpe kuat da msa tu..Eri sempat tgk kpala baby kuar.

Dlm4 kali teran gak la aku teran kuarla baby pompuan yg sht dan sempurna.15 Mac 2011,kol 10.25 baby aku dilahirkan,beratnya 3.67kg...Nurse trus ltak baby ats dada aku...Eri terus qamatkan baby...Pas je baby kuar automatik aku rsa lega dah tak sakit lg.Pengalaman yg amat berharga yg pernah mak aku lahirkan aku dlu,skrg aku dpt merasakan huhuh.....Alhamdulillah...Time Kasih Ya Allah kurniakan aku NUR AIRIS YUSRIANA BT YUSHAIRIE.....

No comments: