Tuesday, September 25, 2012

.:Pemakanan Pertama Baby-jom memuri:.

Assalamualaikum....emm...tetiba nk updata psl solid food...Ank aku dah besar tp rindu lak baby food dia dolu2 huhu....Kepada ibu2 aku nasihatkan tidak di galakkan bg baby makan nestum tau....Bukan nestum je ada lg seangkatan denganya iaitu biskut rusk,milna baby guide,heinz.Tp airis dah selamat 3 tin nestum msuk perutnya...biskut sume tu pun dah berkotak dia mkn uwaaaaaa!!..sory airis mama tdk tahu keburukkan makanan segera baby  time tu...Time tu mama tdk tahu n kurang ilmu psl pemakanan baby...Lps search2 tenet psl solid food,pastu jmp lak group solid food baru aku tahu ttg pemakanan baby.Tapi xdela aku ni mama yg berjaya control pemakanan ank...ada jgk tercemar ngn garam/gula msuk perut below 1 tahun..Kenapa nestum tidak elok untuk baby...Ada sesetengah org cakap,"alah...bg je nestum senang..taruk air je"Dulu2 ko pun mak ko suapkan nestum gak"Yup klu nk bandingkan dulu ngn sekarang mmg sgt berbeza.Sekarang,mcm2 penyakit ada..ko sanggup tgk ank ko sakit?Nestum adalah makanan segera mcm kita mkn maggie tu....cuma taruk air...Nestum tu bila dah proses hanya tinggal gula je..terlampau manis...tak caya cuba rasa...Ni bukan kenyataan aku ye kwn2 hehehe...Aku cuma sampaikan apa yg telah aku baca and research...Bagi ibu2 yg nk bg jugak nestum tu xdela smpai berdosa,nestum tu bkn tak halal cuma ...Lu pkla sendri huhuhu...Oleh itu wahai ibu2 jomla kite berhomade untuk ank tersayang...Tak susah pun...Jom memuri bg baby yg dah masuk 6 bulan...Bwh 6 bulan dilarang mkn lg tau...




Senangkan..selamat mencuba

Airis dah msuk 8 bulan bru merasa sume puri ni...maklumla mama duk asyik bg nestum je..sorry mama tak thu...Start 8 bulan tu tiap2 hari aku bekalkan puri + bubur kt bs.Skarang Airis da 18bulan xde dah mkn puri2 ni hehehe..dah mkn nasik mcm org besar da...

P/s : klu pergi checkup baby kt kkia pun nurse pun marah bg nestum tau... :)

3 comments:

Afasz said...

wahh sungguh berkhasiat

nurulhuda said...

info berguna, nanti kena baca balik bila raisya dah masuk 6bulan =)

Fieda said...

Afasz...cpt2 dpt baby tau,nti leh bg baby mkn puree hehehe

nurul..baca jgn tak baca..n jgn lupa beli tuk raisya baby blender tu :)

Blogger templates

Tuesday, September 25, 2012

.:Pemakanan Pertama Baby-jom memuri:.

Assalamualaikum....emm...tetiba nk updata psl solid food...Ank aku dah besar tp rindu lak baby food dia dolu2 huhu....Kepada ibu2 aku nasihatkan tidak di galakkan bg baby makan nestum tau....Bukan nestum je ada lg seangkatan denganya iaitu biskut rusk,milna baby guide,heinz.Tp airis dah selamat 3 tin nestum msuk perutnya...biskut sume tu pun dah berkotak dia mkn uwaaaaaa!!..sory airis mama tdk tahu keburukkan makanan segera baby  time tu...Time tu mama tdk tahu n kurang ilmu psl pemakanan baby...Lps search2 tenet psl solid food,pastu jmp lak group solid food baru aku tahu ttg pemakanan baby.Tapi xdela aku ni mama yg berjaya control pemakanan ank...ada jgk tercemar ngn garam/gula msuk perut below 1 tahun..Kenapa nestum tidak elok untuk baby...Ada sesetengah org cakap,"alah...bg je nestum senang..taruk air je"Dulu2 ko pun mak ko suapkan nestum gak"Yup klu nk bandingkan dulu ngn sekarang mmg sgt berbeza.Sekarang,mcm2 penyakit ada..ko sanggup tgk ank ko sakit?Nestum adalah makanan segera mcm kita mkn maggie tu....cuma taruk air...Nestum tu bila dah proses hanya tinggal gula je..terlampau manis...tak caya cuba rasa...Ni bukan kenyataan aku ye kwn2 hehehe...Aku cuma sampaikan apa yg telah aku baca and research...Bagi ibu2 yg nk bg jugak nestum tu xdela smpai berdosa,nestum tu bkn tak halal cuma ...Lu pkla sendri huhuhu...Oleh itu wahai ibu2 jomla kite berhomade untuk ank tersayang...Tak susah pun...Jom memuri bg baby yg dah masuk 6 bulan...Bwh 6 bulan dilarang mkn lg tau...




Senangkan..selamat mencuba

Airis dah msuk 8 bulan bru merasa sume puri ni...maklumla mama duk asyik bg nestum je..sorry mama tak thu...Start 8 bulan tu tiap2 hari aku bekalkan puri + bubur kt bs.Skarang Airis da 18bulan xde dah mkn puri2 ni hehehe..dah mkn nasik mcm org besar da...

P/s : klu pergi checkup baby kt kkia pun nurse pun marah bg nestum tau... :)

3 comments:

Afasz said...

wahh sungguh berkhasiat

nurulhuda said...

info berguna, nanti kena baca balik bila raisya dah masuk 6bulan =)

Fieda said...

Afasz...cpt2 dpt baby tau,nti leh bg baby mkn puree hehehe

nurul..baca jgn tak baca..n jgn lupa beli tuk raisya baby blender tu :)