Monday, March 18, 2013

.Airis 2 tahun:.

Assalamualaikum...Airis dah 2 tahun sekarang...Kejap je kan masa berlalu...Pernah aku tanye dia airis nak adik tak? dia jawab takkknakkkk (nada jerit hahaha).Airis suka baby coz umah pengasuh dia ada sorg baby 3 bulan.Airis suka baby tapi tak nak adik aikk..heheh..So mama kena hold dulu proses bg airis adik ke?hahaha...
Sekarang cakap bukan main banyak lg..pelat2 sikit tu ada lg,kdg2 perkataan yg tak fhm pun ada lg mama tak fhm.Kalau dia nak satu benda tu,tp mama tak fhm apa dia ckp...melalak la dia kt situ hehe..Contoh nak mandi pastu baju kotor dia mesti letak dlm plastik klu umah pengasuhnya.Kt umah pun dia nk ltk dlm plastik jgk..mula2 mama tak fhm apa dia nk smbil pegang baju kotor tu.
Airis :ne tik ayis
mama : airis nak apa mama tak fhm la...
Airis : tik ayis ne!!! (nada nk mengamuk dah)
mama : airis tunjukla airis nak apa..mama tak fhm ni?
Airis : jln tuju ke dapur smbil tunjuk plastik.
mama : Ooooo..nak plastik hahaha...kt umah tak pyh ltk dlm plastik,letak dlm bakul je tau
Airis : nak tik ayis (nak jugak ltk dlm plastik)

Itu baru satu ayat yg aku tak faham...hahaha...byk lagi bahasa dia yg aku tak fhm sebenarnya heh.Bahasa dia ada yg pelik2..contoh
kedai : uda
berak : bedak
apa2 la airis hehe,asalkan awak dah pandai ckp :)
Perangai lama masih ada,pantang mama ke dapur...ada je kt blakang bontot mama...time nak masak asyik berperang je ngn dia..mesti jiran sebelah dah lali dengar suara aku ni hahaha...Klu uk diam xpe..ni main itu ini smp stress mama di buatnya huhuh...Lagi satu bila mandi,dah tak nak naik2 dah...time ni pun mama berperang gak ngn si airis ni...suka betul main air,sume budak suka air aku rasa hehe...3 perkara terpaksa berperang ngn budak kecik ni..nak masak,nak mandi dan nak pakai pampes.Bab pakai pampes tu tak pyh ckp..bape kali dah kncing ats lntai sebelum dpt pakai pampes.Tp time umh bs elok je dia pakai pampes huhu.
Airis 2 tahun 3 hari masih lagi menyusu badan,tp umah bs susu botol la.Entah smp bila airis nak menenen ngn mama ni,mama tak sedia lg nak cerai susu huhu...Lagi2 susu masih byk utk airis..klu airis tak nenen sehari,demamla mama hehe...Ada byk cara yg aku baca dekat KIM cara nak cerai susu yg orang kongsi,tapi xpela slow2 kan hehe
Dah panjang gile kot aku karang psl airis n,klu nak ikutkan mmg byk lg..tp aku dah malas nak taip ni..smp sini dulu ye...bye....

No comments:

Blogger templates

Monday, March 18, 2013

.Airis 2 tahun:.

Assalamualaikum...Airis dah 2 tahun sekarang...Kejap je kan masa berlalu...Pernah aku tanye dia airis nak adik tak? dia jawab takkknakkkk (nada jerit hahaha).Airis suka baby coz umah pengasuh dia ada sorg baby 3 bulan.Airis suka baby tapi tak nak adik aikk..heheh..So mama kena hold dulu proses bg airis adik ke?hahaha...
Sekarang cakap bukan main banyak lg..pelat2 sikit tu ada lg,kdg2 perkataan yg tak fhm pun ada lg mama tak fhm.Kalau dia nak satu benda tu,tp mama tak fhm apa dia ckp...melalak la dia kt situ hehe..Contoh nak mandi pastu baju kotor dia mesti letak dlm plastik klu umah pengasuhnya.Kt umah pun dia nk ltk dlm plastik jgk..mula2 mama tak fhm apa dia nk smbil pegang baju kotor tu.
Airis :ne tik ayis
mama : airis nak apa mama tak fhm la...
Airis : tik ayis ne!!! (nada nk mengamuk dah)
mama : airis tunjukla airis nak apa..mama tak fhm ni?
Airis : jln tuju ke dapur smbil tunjuk plastik.
mama : Ooooo..nak plastik hahaha...kt umah tak pyh ltk dlm plastik,letak dlm bakul je tau
Airis : nak tik ayis (nak jugak ltk dlm plastik)

Itu baru satu ayat yg aku tak faham...hahaha...byk lagi bahasa dia yg aku tak fhm sebenarnya heh.Bahasa dia ada yg pelik2..contoh
kedai : uda
berak : bedak
apa2 la airis hehe,asalkan awak dah pandai ckp :)
Perangai lama masih ada,pantang mama ke dapur...ada je kt blakang bontot mama...time nak masak asyik berperang je ngn dia..mesti jiran sebelah dah lali dengar suara aku ni hahaha...Klu uk diam xpe..ni main itu ini smp stress mama di buatnya huhuh...Lagi satu bila mandi,dah tak nak naik2 dah...time ni pun mama berperang gak ngn si airis ni...suka betul main air,sume budak suka air aku rasa hehe...3 perkara terpaksa berperang ngn budak kecik ni..nak masak,nak mandi dan nak pakai pampes.Bab pakai pampes tu tak pyh ckp..bape kali dah kncing ats lntai sebelum dpt pakai pampes.Tp time umh bs elok je dia pakai pampes huhu.
Airis 2 tahun 3 hari masih lagi menyusu badan,tp umah bs susu botol la.Entah smp bila airis nak menenen ngn mama ni,mama tak sedia lg nak cerai susu huhu...Lagi2 susu masih byk utk airis..klu airis tak nenen sehari,demamla mama hehe...Ada byk cara yg aku baca dekat KIM cara nak cerai susu yg orang kongsi,tapi xpela slow2 kan hehe
Dah panjang gile kot aku karang psl airis n,klu nak ikutkan mmg byk lg..tp aku dah malas nak taip ni..smp sini dulu ye...bye....

No comments: